середа, 11 квітня 2012 р.

Депутатський вісник від 05.04.2012


Гість програми - Сергій Паладійчук, голова фракції "Єдиний центр" в Рівнераді.
Тема розмови - бюджет Рівного, його наповнення, бюджет міста 2012 року, земельні та економічні питання.

МОЖЛИВИЙ ПРОЕКТ РІШЕННЯ МІСЬКРАДИ
ЕЛЕКТРОННЕ МІСТО РІВНЕ/автор - депутат міської Ради Рівного Паладійчук С.Б./
ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИЙ ПРОЕКТ РІВНОГО /автор - ініціативна група/
ПРОЕКТ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТА /автор - ініціативна група/

5 коментарів:

  1. Вже в найближчому майбутньому рівнянам менше доведеться стикатися із чиновницькою тяганиною, бо подавати у міськвиконком документи й запити можна буде в електронному вигляді. Так само можна буде їх отримувати. Окрім цього, в мережі інтернет забезпечать доступ до будь-якої інформації, яка стосується життя Рівного чи діяльності міської влади. Приміром, тут можна буде знайти генплан забудови міста, карту земель, облік комунального майна, проконтролювати використання бюджетних коштів чи навіть побачити, як працюють під час сесій міські депутати. Все це стане реальним, сподіваються у міській раді, завдяки впровадженню міської програми «Електронне місто Рівне».
    Між міськими структурами влади немає ефективної взаємодії, погодженості в роботі, через що вони нерідко дублюють функції одне одного. Окрім цього, у місті відсутнє сучасне інформаційне середовище для взаємодії з населенням, а школи, музеї, біліотеки й інші установи, які підпорядковуються міській владі, мають низький рівень інформатизації. Не краща ситуація і в органах міської влади, де використовують усього 300 комп’ютерів, з яких третина — застарілі. Причому лише частина з них об’єднана в локальну мережу і зовсім мало — користуються ліцензійним програмним забезпеченням.
    Все це, вважають розробники програми в управлінні стратегічного розвитку та інвестицій, ускладнює інформатизацію міста, не дозволяє ефективно керувати його господарством. Тож, на їхню думку, витративши протягом трьох років з міського бюджету 20 мільйонів гривень, ситуацію можна змінити на краще. Вже цього року спрямувати на цю мету хочуть половину суми. А також сподіваються на надходження з Держбюджету, кошти інвесторів, гранти. Реалізовуватиме програму комунальне підприємство «Рівненський інформаційний центр», яке планують створити.
    Вже цього року, якщо в бюджеті передбачать кошти, 9 мільйонів гривень вкладуть у побудову муніципальної інформаційної мережі і закупівлю обладнання для цього, 500 тисяч витратять на підпрограму «Безпечне місто», тобто на встановлення вуличних відеокамер, 100 тисяч — на впровадження систем електронного документообігу в міських раді й виконкомі, комунальних підприємствах міста тощо.
    До речі, підкреслюють розробники програми «Електронне місто Рівне», її впровадження не лише підвищить якість роботи органів міської влади, а й дасть економічний ефект. Адже принаймні на закупівлі паперу точно вдасться зекономити.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. РІВНЕНСЬКА МІСЬКА РАДА
      (1 сесія, 6 скликання)
      Р І Ш Е Н Н Я


      28 грудня 2010 року № 73


      Про внесення змін та доповнень до
      Програми використання інформаційних
      технологій у діяльності органів місцевого
      самоврядування міста Рівного на 2010 – 2012 роки
      “Електронне місто Рівне”, затвердженої
      рішенням Рівненської міської ради
      від 25 грудня 2009 року № 3162


      Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, на виконання законів України “Про Національну програму інформатизації” та “Про інформацію”, в рамках реалізації Стратегічного плану економічного розвитку міста Рівного Рівненська міська рада
      ВИРІШИЛА:
      1. Внести згідно з додатком до цього рішення зміни та доповнення до Програми використання інформаційних технологій у діяльності органів місцевого самоврядування міста Рівного на 2010 – 2012 роки “Електронне місто Рівне”, затвердженої рішенням Рівненської міської ради від 25 грудня 2009 року № 3162 “Про Програму використання інформаційних технологій у діяльності органів місцевого самоврядування міста Рівного на 2010 – 2012 роки “Електронне місто Рівне”, які стосуються видатків на фінансування окремих заходів програми в 2011 році, зміни формулювання та термінів виконання деяких заходів.
      2. Доручити керівникам управлінь та відділів виконавчого комітету Рівненської міської ради, залученим підприємствам та організаціям різних форм власності забезпечити виконання заходів вищезазначеної Програми, надавати Управлінню з питань стратегічного розвитку та інвестицій інформацію про хід виконання Програми один раз на квартал до 10 числа місяця, наступного за звітним періодом.
      3. Управлінню бюджету і фінансів забезпечити своєчасне та повне фінансування заходів, передбачених вищевказаною Програмою.
      4. Контроль за виконанням цього рішення доручити постійній комісії з питань економічного розвитку, промисловості, інвестицій та підтримки підприємництва, постійній комісії з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю, секретарю міської ради А. Грещуку та заступнику міського голови А. Філіну, а організацію його виконання – начальнику Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій С. Процику та начальнику Управління бюджету і фінансів В. Шульзі.



      Міський голова В. Хомко

      Видалити
  2. Cтворити комунального конкурента приватному кабельному телебаченню збирається міська влада Рівного. Щоправда, втілити ці мрії в життя вдасться хіба за років три-чотири.
    На останній сесії міськради депутати вирішили виділити з міського бюджету 100 тисяч гривень на реалізацію програми «Електронне місто Рівне». І одним із кількох напрямів програми передбачене створення комунального кабельного телебачення. Не всі міські обранці були в захваті від таких витрат на програму. Але міський голова Володимир Хомко, який є прихильником впровадження такої ідеї, необхідність створення комунальної мережі кабельного телебачення депутатам пояснив так:
    — Якщо не робити це, приватні кабельники візьмуть нас за горло.
    Цілком підтримує п.Хомка й голова бюджетної комісії міськради Сергій Паладічйук:
    — Програма «Електронне Рівне» передбачає створення єдиної мережі комунікацій, у яку будуть об’єднані усі підприємства міста, управління міськвиконкому, школи, бібліотеки, комунальні служби, запровадження між ними електронного документообігу тощо. Одним із 7-8 напрямів програми є й створення системи комунального кабельного телебачення. Адже сьогодні Європа переходить на цифрове телебачення і мовлення. І під це виділяє гранти. Ми передбачили у бюджеті кошти на програму «Електронне Рівне», щоб запроектувати цю єдину мережу комунікацій, оформити на неї всі необхідні документи. Тоді, якщо з’являться гранти на цифрове мовлення і систему електронного обігу, ми не будемо залежними від комерційних структур. Якби не виділили кошти цього року, то втратили б весь наступний рік для реалізації програми.Я особисто вважаю комунальне кабельне телебачення однією з великих переваг міста. Адже нині кабельне телебачення майже монополізоване. Лише одна фірма у місті надає послуги кабельного телебачення. А будь-яка монополія — погано для споживача, бо монополіст диктує ціни. Дві третини рівнян користується кабельним телебаченням. І думка міського голови про те, щоб створити комунального конкурента приватній фірмі, — правильна. Тільки за останній рік у Рівному двічі підвищували ціни на кабельне телебачення. А якщо нинішній монополіст побачить, що він не єдиний на ринку, можливо, поводитиметься коректніше. Тобто ідея зі створення комунального кабельного телебачення — це реакція міського голови на скарги громадян. Адже приходячи на прийом до нього, вони скаржаться на високі ціни на кабельне телебачення, не завжди якісні послуги. Крім цього, я бачу набагато більше плюсів від реалізації програми «Електронне Рівне», ніж просто можливість мати комунальне кабельне телебачення, адже це ще й дешевший доступ до Інтернету, дешевші телефонні розмови тощо. Можливо, з появою комунального кабельного телебачення буде створена й власна комунальна телестудія, щоб могти висвітлювати діяльність міської влади. Поява комунального кабельного телебачення, якщо зараз розробити проект і згодом почати будівництво оптоволоконної мережі, стане можливою десь через років три-чотири, комунальної телестудії — за років сім-вісім.
    Почути з цього приводу думку керівництва телерадіокомпанії «Рівне-ТВМ», яка надає послуги кабельного телебачення, редакції не вдалося.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ровенским властям не дают покоя заработки телекоммуникационных компаний. Они подсчитали, что, получая от каждого абонента не менее 50–60 грн. в месяц, бизнесмены платят в бюджет сущие копейки. Чтобы исправить ситуацию, местные депутаты придумали формулу начисления платы за размещение и эксплуатацию телекоммуникационных сетей, применение которой позволит увеличить поступления в казну как минимум вдесятеро. В компаниях новые тарифы называют грабительскими и грозят переложить их на кошельки потребителей. Вольготной жизни ровенских операторов кабельного телевидения и интернет-провайдеров пришел конец. На последней сессии городского совета было принято решение «О методике расчета и порядке использования платы за размещение и эксплуатацию телекоммуникационных сетей и оборудования в жилых и нежилых строениях коммунальной собственности», которое грозит существенно усложнить правила работы предпринимателей на этом рынке. Документ предусматривает, в частности, проведение мониторинга и составление общей базы всех телекоммуникационных сетей областного центра, а также анализ их технического состояния. После чего операторам предложат за свой счет устранить выявленные несоответствия действующим строительным и технологическим нормам. Как пояснил «ДС» советник городского головы Ровно по телекоммуникациям Александр Даюк, заняться проблемой упорядочения сетей их заставили многочисленные жалобы граждан, сетующих, что кабельщики «громят» подъезды жилых домов. «Во многих многоэтажках за счет жителей был проведен ремонт лестничных клеток. Однако после прокладки кабелей от облагораживания подъездов не осталось и следа, а в некоторых домах провайдеры «прошлись» не только по стенам, но и повредили крыши. При этом никакой компенсации жильцы не получили», — говорит г-н Даюк...

      Видалити
  3. Вещатели хотят убрать из регионального цифрового эфира компании-пустышки
    «ЛИГАБизнесИнформ», «proIT» // 11.04.2012
    Независимая ассоциация вещателей пытается через суд добиться отмены выдачи лицензий на цифровое ТВ ряду родственных компаний, передает «ЛигаБизнесИнформ».В Окружном административном суде Киева сегодня будет рассматриваться иск ассоциации, которая хочет отменить результаты цифрового конкурса в регионах.
    В иске также заявлено требование об отмене решений о выдаче лицензий пятерке компаний - Ариадна ТВ, Новый формат ТВ, Партнер ТВ, Лидер ТВ и ТВ Выбор.
    Все компании связаны между собой через учредителей. По информации «proIT» первые три имеют общего соучредителя – Виталия Морозова. «ТВ Выбор» возглавляет Александр Андриященко, он же – соучредитель «Ариадны ТВ». Директор «Лидера ТВ» - Юрий Пузыренко, он же – соучредитель «Партнер ТВ».
    «В прошлом году документы на конкурс сначала должны были подаваться до 20 июня, а эта пятерка была создана где-то 12 июля. У этих компаний пересекаются учредители, директора, уставы, программа. И эта пятерка, в результате того, что был продлен срок подачи документов, получила лицензии фактически на четверть каналов, которые лицензировались», - заявили в ассоциации.
    «Если суд удовлетворит наши исковые требования, в результате освободится четверть ресурса, которая была отдана фирмам-однодневкам. И этот ресурс будет выставлен на конкурс», - подчеркивают в НАМ. Кроме того, если результаты конкурса отменят, всем участникам вернут конкурсную гарантию, которая для региональных вещателей составляет 10% от лицензионного сбора (от 280 грн. до 9,6 тыс.грн., в зависимости от населенного пункта).

    ВідповістиВидалити